Skamlingsbanken Besøgscenter åbnede i foråret 2021 og modtog i september samme år Kolding Kommunes Arkitekturpris. Byggeriet blev prisbelønnet for ”overbevisende og smuk arkitektur, der med stor selvfølgelighed, formidler oplevelsen af det omkringliggende istidslandskab”. Besøgscenteret på 500 kvadratmeter er opført i mørkebrun, laseret beton. Facaderne er beklædt med lameller af cedertræ, mens et grønt tag med græs bidrager til, at bygningen falder helt ind i landskabet.
Skamlingsbanken er en 2-3 km lang randmoræne, der med sine 113 m på toppen er Sønderjyllands højeste punkt. Området byder på en imponerende udsigt over landskabet og Lillebælt, samt stejle bakker og slugter formet af kræfterne fra den seneste istid, hvorfra det er muligt at se langt ud over landskabet. Området ”Skamlingsbanken” udgør i alt 117 ha kuperet landskab beklædt af græsland og skov. Området med de historiske monumenter ejes af bl.a. Skamlingsbankeselskabet, Fonden til Klokkestablens bevarelse samt Kolding Kommune.
Skjult i bankerne ligger Skamlingsbankens Besøgscenter, der med sin arkitektoniske form smelter ind i det unikke landskab. I besøgscenteret er det muligt at gå på opdagelse i den digitale fortælling og blive klogere på de fire store kræfter – naturen, stedet, talen og samlingen – som igennem tiden har gjort Skamlingsbanken til et nationalt samlingssted.
Besøgscentret er bygget ind i skrænten, så naturen forbliver så uforstyrret som muligt. Med et stort vinduesparti med udsigt over Lillebælt, er det en arkitektonisk portal til stedets historie. Udstillingen i besøgscentret inspirerer til at gå ud i området med en bedre forståelse for stedets kræfter og identitet.
Besøgscenteret har en moderne og minimalistisk stil, der passer godt ind i den omgivende natur. Bygningen er primært opført af træ og glas, hvilket giver en følelse af lethed og åbenhed. Den åbne struktur og de store vinduer giver besøgende mulighed for at nyde den fantastiske udsigt over landskabet omkring Skamlingsbanken, samtidig med at de oplever det indre af bygningen.
Bygningens design er omhyggeligt udformet for at være bæredygtigt og respektfuldt over for naturen, der omgiver den. Bygningen integreres smukt med terrænet og fungerer som en indbydende og informativ base for besøgende, der ønsker at udforske områdets historie, natur og kultur.
DEM har projekteret al VVS, ventilation og belysning + el, internet og automatik, samt haft fagtilsyn og kvalitetssikring i udførelsesfasen af de disse områder.
Projektet blev realiseret med donation fra AP Møller Fonden.
Foto: Kolding kommune