Københavns Kommune har gennem mange år ydet tilskud til klimavenlige renoveringer af byens ejendomme, og kommunen står i øjeblikket bag en pulje, der kan søges af ejerne af de københavnske etageboligejendomme. I det øjeblik en etageejendom er godkendt til tilskud tager DEM over på opgaven og yder kompetent energirådgivning til ejerne, leverer opdatererede energimærker og gennemgang af varmecentraler og ventilationsanlæg mhp. lavere energiforbrug fremadrettet.
Ordningen fungerer således, at private etageboligejendomme i Københavns Kommune, som er enten uden energimærke eller med energimærke E, F eller G, kan søge tilskud fra puljen ’Energitjek’. Puljen giver op til 20.000 kr. i tilskud til et nyt eller opdateret energimærke.
Et energimærke viser hvor energieffektiv en ejendom er, og peger samtidig på hvilke forbedringer, der kan betale sig at gennemføre for at spare på energien. I forbindelse med energitjekket laves desuden en gennemgang af ejendommenes fjernvarmecentral og et eventuelt centralt ventilationsanlæg. Ved gennemgangen vurderes det hvilke forhold som er mulige at forbedre, for at sikre en god drift og eventuelle forslag til energioptimeringer.
Af erfaring ved vi, at en sådan opgave kræver samarbejde og involvering af flere aktører, og et stort fokus på en klar forventningsafstemning mellem de enkelte parter, så eventuelle justeringer kan indarbejdes og tilrettes løbende gennem projektet. For at sikre en høj kvalitet i vores samarbejde med Københavns Kommune anvender vi vores kvalitetsledelsessystem, som består af en række administrative og tekniske rutiner. Vores kvalitetsledelsessystem er implementeret efter og baseret på ISO 9001:2015 – som DEM også er certificeret under – så vi er i stand til at holde en konsistent og høj kvalitet.
Indledningsvist foretager DEM en besigtigelse af de godkendte ejendomme, hvorefter DEM leverer et færdigt energimærke samt et notat vedr. boligforeningens fjernvarme- og ventilationsanlæg for hver enkelt ejendom. Der lægges stor vægt på at materialet skal kunne læses og forstås af ikke-tekniske personer. Til sidst afsluttes opgaven på den enkelte ejendom med gennemgang og præsentation af resultaterne for hhv. energimærket, fjernvarmeanlægget og ventilationsanlægget.
Da de berørte ejendomme har et energimærke på E eller lavere, vil ejendommenes tekniske installationer, herunder fjernvarme og ventilationsanlæg, ofte være i en stand, hvor der er optimeringsmuligheder. De ansvarlige kontaktpersoner for ejendommene vil derfor få anbefalet gode energibesparelsesforslag, der kan nedbringe deres energiforbrug og mindske den samlede CO2-udledning.