Energisyn i store virksomheder er et krav som udspringer af EU’s energieffektivitetsdirektiv (EED) fra 2012, hvor det er foreskrevet, at store virksomheder skal have udført et energisyn hvert fjerde år. Energisynet skal give virksomhederne overblik over deres energiforbrug og besparelsespotentiale.
De danske regler siger, at virksomheder med over 250 ansatte eller en omsætning på mindst 50 millioner euro og en årlig balance på mindst 43 millioner euro på globalt plan er omfattet kravet om energisyn. Når de omfattede virksomheder har fået foretaget et energisyn, skal de indrapportere dette til Energistyrelsen, som godkender det.
DEM har i 2022 gennemført energisyn i 11 ejendomme ejet af virksomheden Wihlborgs A/S. Wihlborgs er en servicevirksomhed med fokus på erhvervsejendomme, og de råder over en ejendomsportefølje på 2,1 mio. kvm. i Danmark og Sverige. I forbindelse med energisynet har DEM besigtiget ejendommene og foretaget en systematisk gennemgang af virksomhedens energiforbrug og besparelsespotentialer.
I forbindelse med energisynet har DEM besigtiget ejendommene og foretaget en systematisk gennemgang af virksomhedens energiforbrug og besparelsespotentialer.
Resultaterne er sammenfattet i en energisynsrapport for hver ejendom, der indeholder:
• kortlægning af virksomhedens energiforbrug
• analyse af energiforbrugsdata og energieffektivitet
• identificering og kvantificering af omkostningseffektive energisparemuligheder
• oplæg til implementeringsplan for energieffektive tiltag.
I Wihlborgs energisyn har det gennemgående fokusområde været identificering af mulige besparelsespotentialer af eksisterende udstyr i henhold til et driftsøkonomisk sigte. Under udarbejdelsen af energisynet er der fokuseret på bæredygtighed i forhold til miljømæssige aspekter, herunder Wihlborgs’ CO2-udledning.
Energisynets fokus på energibesparelser understøttes gennem beregning af tilbagebetalingstider. Den opgjorte simple tilbagebetalingstid pr. energiindsats er suppleret med en dynamisk model, der skal betragtes som et alternativt vurderingssystem. Modellen tager bl.a. hensyn til levetiden for nye, udskiftede komponenter, følsomheder vedr. energiprisudviklinger og afgiftssystemer. Modellen fastlægger ydermere en intern forretning af den investerede kapital.
Energisynet er foretaget af DEMs godkendte eksperter fra registreringsordningen for energisynskonsulenter samt uddannede energimærkningskonsulenter.