Sønderborgs store virksomheder arbejder sammen om energieffektiviseringer.
De største virksomheder i Sønderborg-området igangsatte i 2019 et forpligtigende samarbejde om klimastrategier og energiledelse. I et forløb baseret på flere workshop-arrangementer har virksomhederne udvekslet erfaringer og inspireret hinanden til at sænke energiforbruget og dermed udledningen af CO2.
Sønderborg Kommune ønsker at være CO2-neutral i 2029. Derfor er ambitionen helt konkret at Sønderborg-områdets store virksomheder frem mod 2025 skal reducere deres CO2-udledning med 11.000 tons. Dette betyder, at flere virksomheder i kommunen skal arbejde aktivt mod et CO2-neutralt Sønderborg, og områdets største virksomheder skal gå forrest.
I 2019 igangsatte flere af de store virksomheder i Sønderborg derfor et nyt klimaprojekt i samarbejde med ProjectZero. I projektet blev der skabt et rum for virksomhederne til at mødes og udveksle best-practise erfaringer fra deres strategiske og daglige arbejde med at nedbringe energiforbruget i virksomhederne. Det nye virksomhedsnetværk skulle i deres arbejde have fokus på de 17 verdensmål, udarbejdelse af klimastrategier og CO2-regnskaber, omlægning af forsyningen til vedvarende energikilder blandt andet gennem opbakning til kollektive løsninger for grøn strøm, gas og varme og så selvfølgelig samarbejde om den fælles vision om et CO2-neutralt Sønderborg i 2029.
På vegne af ProjectZero har DEM faciliteret 3 workshops i 2019-2020 i forløbet ’Klimastrategi kick-starteren’. Forløbet var et faciliteret hands-on forløb, hvor virksomhederne fra virksomhedsnetværket kunne deltage i workshops med adgang til rådgivning i plenum og operationelle værktøjer til deres individuelle arbejde med udvikling af klimastrategi og energiledelse, og hvor de kunne tilkøbe individuel virksomhedsrådgivning, såfremt de vurderede, at der måtte være behov for dette.
Virksomhederne blev introduceret til en ’top down’–’bottom up’ metode, med afsæt i virksomhedernes daglige drift og nuværende aktiviteter, og hvor den fornødne ledelsesmæssige forankring blev sikret igennem det strategiske fokus på ledelsesniveau. Forløbet blev tilpasset de enkelte virksomheders udgangspunkt, så virksomhederne kunne fokusere deres hjemmearbejde på de områder, hvor virksomhederne havde størst behov for forbedring.