ENERGIPRODUCERENDE UNGDOMSBOLIGER PÅ AARHUS HAVN
Det 12 etagers højhus på Aarhus Havn med 99 ungdomsboliger er opført som almene boliger.
Boligerne er organiseret omkring en opgangskerne med kun en sikkerhedstrappe og elevator, hvilket giver flere kvm. til den enkelte ungdomsbolig. I bygningens “indskæringer” hænger der på hver anden etage en fælles udendørs opholdsterrasse, som er orienteret imod vest og eftermiddags-/aftensolen. I bygningens bund, hvor alle beboerne ankommer til huset, ligger fællesrummet i kombination med det fælles vaskeri og med udgang til den store hævede terrasse, som ligeledes er orienteret imod vest.
På projektet har vi udviklet det samlede energikonceptet og varetaget projekteringen af alle bygningsinstallationerne.
Visionen for projektet har været at skabe et højhus på 12 etager i energiklasse 2025, hvilket energimæssigt betyder, at bygningen producerer mere energi, end den bruger. Energibesparelser var et centralt emne i totalentreprisekonkurrencen og en række passive og aktive tiltag medvirker til en reduktion af bygningens energibehov. Passive energitiltag er bl.a. en kompakt og højt isoleret tæt bygning, hvor facaderne er udført i en glat og hvid højstyrkebeton, optimale forhold for naturlig ventilation, korte føringsveje og dagslys i boligerne.
De fleste boliger er to-rumsboliger, der får dagslys ind via vinduer proportioneret i forskellige størrelser og placeret i varierede mønstre, hvilket bidrager til en jævn fordeling af lys i rummet.
”Solmarken” på taget og de markante rammer med solceller på husets sydøstfacade er det synlige bevis på bygningens energiproduktion. Solcellerne producerer ca. 56.000 kWh. om året til drift af fællesfaciliteterne. Solcellerammerne har tillige en funktion som altanværn, lyd- og solafskærmning og så bidrager de til bygningens legende udtryk. Det samme gør vinduerne som – udover at variere i størrelse – ser ud som om de er tilfældigt placeret.
Byggeriet var nomineret til Den Grønne Betonpris i 2013.