STENGÅRDSVEJ I ESBJERG - HELHEDSRENOVERING AF 60.000 M² ALMENE BOLIGER
De fire afdelinger af Boligforeningen Ungdomsbo, som ligger på Stengårdsvej i Esbjerg, optræder i dag på listen over særligt udsatte boligområder – den såkaldte ”Ghettoliste”, som er udarbejdet af Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet.
Boligforeningen oplever derfor store udfordringer med at fastholde ressourcestærke beboere i området, hvilket er med til at sænke stedets ellers mange kvaliteter og i stedet bidrage til mange omkostningstunge flytninger, slitage af inde- såvel som udearealer og utryghed blandt beboerne, da området er plaget af kriminalitet. En ny, stor helhedsplan, som både omfattede renovering af bygningsmassen og udformning af nye udearealer, skulle være med til at lave om på det.
På projektet stod vi for udvikling af energikoncept, projektering af bygningsinstallationer indenfor el samt bygge- og procesledelse. Der var fra boligforeningens side et stort ønske om en grundig brugerinddragelsesproces med bl.a. afholdelses af studieture og workshops samt løbende orientering gennem hjemmeside og Facebook, husstandsomdelte byggeaviser og en særlig beboerhjælpsfunktion, hvor områdets beboere kunne komme og få svar på spørgsmål om projektets stadie og fremdrift, hvilket vi faciliterede.
Boligerne og udearealerne, som oprindelig stammer fra slutningen af 1960´erne, stod overfor en gennemgribende opgradering, som skal være med til at tiltrække nye beboere ved at skabe et trygt og attraktivt boligområde. Endvidere blev der som en del af helhedsplanen opført et nyt bydelshus, som bl.a. kommer til at rumme en ny børnehave, administrative funktioner for boligforeningen samt sociale indsatser, der skal være med til at gøre Stengårdsvej til et attraktivt sted at bo.
De fire afdelinger, som er involveret i helhedsplanen, består tilsammen af 785 boliger fordelt på boligblokke og et mindre antal rækkehuse og udgør næsten 60.000 kvm. boligareal, som er blevet ombygget, moderniseret og renoveret med bl.a. nye klimaskærme og badeværelser. 102 af boligerne blev ombygget og lagt sammen til større boliger for at kunne fungere som såkaldte tilgængelighedslejligheder, der er egnet til kørestolsbrugere og gangbesværede og for, i nogle tilfælde, at kunne huse større familier.