SmartEnCity – et projekt der med smarte løsninger reducerer energiforbruget og øger produktionen af vedvarende energi i et afgrænset byområde i 3 europæiske byer.
Hensigten med SmartEnCity har været at udvikle og demonstrere strategier og løsninger, der kan kopieres i andre små og mellemstore byer i hele Europa. Aktiviteterne i projektet var bl.a. energirenovering af ældre boligblokke, fossilfri energiforsyning, bæredygtig transport, beboerinvolvering og brug af informations- og kommunikationsteknologier.
Byer spiller en vigtig rolle i kampen mod klimaforandringer. Energibehovet og CO2-emissioner er især høje i tæt bebyggede områder - Men på samme tid giver de bebyggede områder flere alternative muligheder for energieffektivt boligbyggeri, bæredygtig energiforsyning og miljøvenlig transport.
I efteråret 2015 fik Sønderborg tildelt midler fra EU Horizon programmet gennem projektet SmartEnCity. Projektet var et samarbejde mellem de 3 mellemstore byer Vitoria-Gasteiz i Spanien, Tartu i Estland og Sønderborg i Danmark. Projektet fik i alt tildelt ca. 208 mio. kr. hvoraf de ca. 50 mio. kr. blev givet som tilskud til aktiviteter i Sønderborg.
I Sønderborg blev 7 indsatsområder adresseret: Identificering af og baseline for energiforbruget i byen på daværende tidspunkt, omfattende borgerinvolvering, renovering og energiforsyning af boligblokke, integreret infrastruktur, grøn transport og digitaliserede måleresultater. Disse opgaver skulle løses i samarbejde med projektets danske partnere: ProjectZero, PlanEnergi, Aalborg Universitet, Sønderborg Forsyning og boligforeningerne B42, SØBO og Sønderborg Andelsboligforening (3 boligforeninger med boliger centralt i Sønderborg by). Sønderborg Forsyning og senere ProjectZero har været koordinerende partnere.
DEM har i projektet fungeret som rådgiver og projektleder for indsatserne i boligforeningerne, hvor der bl.a. er gennemført energirenovering af ca. 200.000 m2 fordelt på 18 boligafdelinger med 137 blokke og 2.500 lejligheder. Af disse er der installeret tagintegrerede solceller med batteriløsninger i 16 afdelinger med tilsammen 114 boligblokke. De tre deltagende boligforeninger har ud over montering af solceller og batterier gennemført individuelle renoveringer af deres boligblokke, herunder udskiftning af fællesbelysning til LED, energieffektive døre og vinduer, isolering af ydervægge og tage, ny varmeautomatik, nye ventilationsanlæg samt installation af el-ladestandere mm. Ud over de tekniske tiltag har der været et massivt fokus på bruger- og beboerinddragelse i hele processen.
Projektet startede 1. februar 2016 og blev afsluttet 31. juli 2022. De sidste år af projektet er anvendt til monitorering, evaluering og rapportering samt udbredelse til følgebyer i hele Europa, der kan lære af vores erfaringer og løsninger.
De ambitiøse grønne projekter har resulteret i, at Sønderborg er blevet tildelt en pris i kategorien ”Excellence Award and Pioneer Award” ved det prestigefyldte ”Euro-China Green and Smart City Awards Event 2018”.
Resultater
· Samlet investering i energieffektivisering og solcelleprojekter i boligforeningerne: 86 mio. DKK
· Energieffektiviseringsprojekterne har medført en energibesparelse på 1.570 MWh varme svarende til en CO2-reduktion på 203 tons pr. år.
· Solcelle-batterianlæggene har medført en energibesparelse på 1.410 MWh el svarende en CO2-reduktion på 285 tons pr. år.
Læs mere på projektets hjemmeside.