En nedlukket bank er blevet omdannet til seniorboliger – cirka 20 individuelle boliger med fællesarealer og en central placering ved gågaden og havnen i Struer.
DEM har stået bag projektet sammen med Struer Kommune, Realdania, Lejerbo, Pluskontoret og antropolog Max Pedersen – og missionen har været at vise værdien i at bruge de eksisterende kvaliteter i transformationen til boliger.
I en inddragende proces demonstrerede projektet, hvordan den eksisterende bygnings og stedets kvaliteter kunne udnyttes i samspil med arkitektoniske værdier samt økonomiske og tekniske optimeringer med minimal miljøbelastning. Derigennem kunne der skabes sunde og bæredygtige seniorboliger, der nu tilbyder private rammer og muligheder for socialt fællesskab og interaktion med omgivelserne.
FNs verdensmål danner ramme og retning for Seniorbo Struers værdier, og i DEM ville vi gerne vise hvordan man tilgodeser både den miljømæssige, den sociale og den økonomiske bæredygtighed. Projektets bæredygtighedsinitiativer har bidraget til opfyldelse af FNs verdensmål, hvilket har gjort det muligt at kommunikere og dokumentere projektets bidrag til målopfyldelse ved udpegelse af relevante FN verdensmål og delmål.
Bæredygtighed er indtænkt i hele Seniorbo Struers livscyklus og i alle processer for projektets tilblivelse. Boligerne er lavenergiboliger med fokus på et sundt indeklima, og beboerne har blandt andet fået medbestemmelse på indretning af fællesarealer. Derudover holdes driftsomkostningerne lave.
Projektet ønskede at bidrage til byggebranchens udvikling indenfor bæredygtigt byggeri og har derfor deltaget i afprøvning af kravene formuleret under den frivillige bæredygtighedsklasse, som helt eller delvist skulle opfyldes som specificeret.
I projektets indledende fase træk vi de potentielle kommende beboere med ind i beslutningerne om, hvordan et sådant projekt kunne få mest mulig succes. Udover ideer til bæredygtighed, fik vi også gode ideer til temaerne ’fællesskabet og byen’ og ’fællesskabet og inde-/udeliv’.