BÆREDYGTIGHED I BØRNEHØJDE
Hos børneinstitutionen Marthagården på Frederiksberg er miljø og bæredygtighed under lup både i hverdagsaktiviteter og i arkitekturen.
Marthagården er en selvejende børneinstitution under Diakonissestiftelsen, der er blevet renoveret og har fået en ny tilbygning. Bag designet står arkitektfirmaet Lendager Group.
Marthagården er opført i miljørigtige åndbare materialer, der skaber et sundt indeklima for børnene og fortæller historien om stedets grønne hverdagsfilosofi.
Vi har været ansvarlig for projektoptimering for opfyldelse af BR10-krav i forhold til energiklasse 2015. Derudover har vi sikret et attraktivt termisk og visuelt indeklima samt varetaget projektering og udarbejdelse af udbudsmateriale, opfølgning og tilsyn i forhold til energi og tekniske installationer.
Ved at genbruge det eksisterende mellemrum til at bygge de eksisterende bygninger sammen med tilbygningen omkring gangstrøget, er der skabt en ny særpræget arkitektur med mindre 'huse', nye udearealer og opholdsrum i både læ, sol og skygge.
Midt i institutionens hjerte ligger omdrejningspunktet 'Det sunde køkken', hvorfra børnene deltager i økologisk madlavning, affaldssortering, dyrkning af frugt og grønt samt kompostering.
Marthagården er primært udført af organiske og genbrugte materialer, hvor de overskydende materialer fra moderniseringen af de eksisterende bygninger er anvendt i de nye tilbygninger. Det har udover at understøtte institutionens filosofi, mindsket tilbygningens CO2-aftryk betydeligt.
En af målsætningerne for Marthagårdens nye tilbygning var at minimere varmeudgifterne. Gennem effektiv isolering, innovativ ventilation med varmegenvinding (bl.a. MicroVent), passiv solvarme og solceller er det lykkedes at skabe en lavenergi-bygning, der lever op til kravene for lavenergiklasse 2015.
Marthagården har i kraft af energioptimeringen både fået flere kvadratmeter og reducerede driftsomkostninger.