Dragsholm Slot arbejder hele tiden målrettet efter flere bæredygtige initiativer og energioptimeringer, og ønsker konstant at videreudvikle deres position i den grønne omstilling og sigte efter en grønnere fremtidig branche. Helt konkret ønsker Dragsholm Slot at fremhæve deres bæredygtige omstilling med miljøcertificeringen Green Key. Green Key er turismens internationale miljømærke, som gives til turistvirksomheder, som gør en ekstra indsats for at beskytte miljøet.
Dragsholm Slot har med sin historiske baggrund, formået at bevare slottes æstetik og autenticitet, og samtidig bidraget aktivt til den grønne omstilling, uden at gå på kompromis med slottes helhed. Slottet er fredet, og det blev i 2018 optaget i den prestigefyldte hotel- og restaurant-guide; Relais & Châteaux.
Dragsholm Slot er på egen hånd nået langt i deres bæredygtige omstilling, men valgte i 2022 at indgå i et samarbejde med DEM, for at nå de sidste skridt mod miljøcertificeringen Green Key, blandt andet for at vise omverdenen deres indsats for grøn omstilling i turisme- og hotelbranchen. Samarbejdet mellem DEM og Dragsholm Slot var baseret på støtteordningen SMV:Grøn.
DEM's ydelser
DEM har i projektet udviklet en grøn handlingsplan til Dragsholm Slot, der skal sikre, at Dragsholm Slot kan opnå en Green Key* certificering. Herunder har DEM undersøgt, hvad Dragsholm Slot mangler for at opfylde kravene til Green Key, og har udarbejdet en plan herfor. Blandt andet skal der udføres en energiscreening i forbindelse med ansøgning til Green Key, hvor DEM har udarbejdet en energiscreeningsrapport indeholdende rentable energiforbedrende besparelsesforslag.
Ud fra ovenstående, har Dragsholm Slot nu det endelige grundlag for den fremtidige strategi for opnåelse af en Green Key-certificering. Dvs. en langsigtet plan for fremme af bæredygtigheden både lokalt og internationalt. Planen indeholder desuden interne og eksterne adfærdsregulerende tiltag, som vil fremme bæredygtigheden og integrere den i den daglige drift.
*Green Key er en miljømærkning fra brancheforeningen Horesta, der stiller krav på 13 områder bl.a. CSR, fødevarer, affald, energi, rengøringsprodukter og vand.
Foto: Ida Ejdrup