I det strategiske byggepartnerskab, L:Eg, indgår Egedal Kommune et samarbejde mellem DEM A/S, Juul & Nielsen A/S, Nordic Office of Architecture Danmark, EKJ Rådgivende Ingeniører A/S og Nerd Architects.
Partnerskabets primære formål er at løfte kvaliteten af ejendommenes læringsmiljøer, så de bliver mere motiverende, æstetiske og behagelige at opholde sig i. L:Eg-partnerskabet omfatter indtil videre renovering af 4 folkeskoler samt to nye daginstitutioner med en samlet projektsum op til 400 mio. kr., hvor der er fokus på at skabe mest mulig trivsel for børnene både i forbindelse med læring og i børnenes sociale liv. Hensigten er, at programmet for daginstitutionerne skal kunne benyttes som grundlag for daginstitutioner generelt i Egedal Kommune og ikke kun til de 2 daginstitutioner i Egedal syd og Smørum.
Denne reference tager udgangspunkt i daginstitutionen i Smørum, Alpegården, som omfatter udvidet projektforslag til hovedprojekt.
Den nye daginstitution i Smørum
Daginstitutionen Alpegården skal tilbyde børnene et fysisk, psykisk og æstetisk børnemiljø, som fremmer deres trivsel, sundhed, udvikling og læring. Bygningen skal etableres som del af det nye boligområde i Smørum og danner som udgangspunkt ramme for 4 børnehavestuer og 4 vuggestuegrupper, der arbejder sammen to og to. Hver børnehavestue har som basis 22 børn i alderen 3 år til 6 år, og hver vuggestue-stue har som basis 12 børn i alderen 6 måneder til 3 år.
Organisering af daginstitutionen skal understøtte de pædagogiske principper i et inspirerende og fagligt funderet børnehus.
Stuernes areal etableres som udgangspunkt med samme størrelse, således at der opnås fremtidig fleksibilitet ift. aldersfordelingen, hvor arealet kan udnyttes forskelligt og indrettes efter behov.
Daginstitutionen består af 3 hovedområder:
• Klyngerne – nære børnearealer opdelt i vuggestue- og børnehaveklynger
• Fællesfunktioner, aktivitetsrum og værksteder
• Personalefaciliteter og servicearealer
Bæredygtighed
Bæredygtigheden i projektet sikres ved at fokusere på 6 hovedtemaer: Indeklima, energi, cirkulær økonomi, social bæredygtighed, LAR og biodiversitet samt kloge m². Bæredygtighedsledelse indgår som en højt prioriteret indsats i projektet, hvor hovedelementer bliver analyseret for bl.a. totaløkonomi, miljømæssig påvirkning og sociale parametre. Som et særligt tiltag indenfor partnerskabet skal den nye daginstitution opnå svanemærkning, hvor DEM varetager det indledende arbejde i projekteringsfasen.
Visualisering fra projektforslag: Rubow Arkitekter A/S